Grigore Leşe - "Noi, românii, ne regăsim cel mai bine în cultura tradiţională. Aşa e firea noastră!" Dar ne mai cunoaştem oare cultura, istoria, valorile? Putem distinge realitatea actuală prin ceaţa dezinformării permanente ce ne înconjoară? Dacă nu, avem mereu o a doua şansă, totul e să vrem să aflăm.

Blog despre noi Headline Animator

marți, 4 ianuarie 2011

Dubla cetăţenie cu două tăişuri

Legea dublei cetăţenii adoptată de Guvernul de la Budapesta şi intrată în vigoare de la 1 ianuarie oferă şi românilor oportunitatea de a obţine cetăţenia Ungariei. Prevederile legii sunt permisive, ambigui şi interpretabile de juri că au fost elaborate de legislativul de la Bucureşti, dar acest lucru nu face decât să ofere o şansă de a ne vedea cu cetăţenia ţării vecine în buzunar.

Legea dublei cetăţenii stipulează faptul că pot obţine cetăţenia Ungariei persoanele care vorbesc limba maghiară la nivel mediu, fără a se preciza exact ce înseamnă acest lucru, dacă este vorba de scris şi/ sau citit, şi care au avut în familie strămoşi unguri. Iar nu este clar cum să dovedeşti acest lucru, dar se lasă să se înţeleagă că sunt suficienţi şi părinţi, bunici sau străbunici care au fost cândva cetăţeni ai Ungariei.

Şi atunci, la nivel pur teoretic şi ipotetic, nu pot să nu mă gândesc de ce foarte mulţi români ardeleni, poate chiar toţi cei 8-10 milioane, să nu profite de această şansă?

Părinţii mei au prins, copii fiind, nu contează, ocupaţia maghiară de după Diktatul de la Viena dintre 1940-1944, deci, teoretic, au fost timp de câţiva ani, puteau fi şi câteva zile, cetăţeni ai Ungariei. Am bifat, cu alte cuvinte, una dintre condiţii. Sunt convins că în Ardeal cam toate familiile se pot încadra lejer în această cerinţă.

Pasul doi, limba maghiară. Sincer, ca orice clujean, cunosc câteva cuvinte maghiare, furate încă din copilărie de la prietenii din bloc cu care băteam mingea în spatele blocului, cum ar fi, de exemplu, lapte, apă, bună ziua, p..a calului, şi sunt convins că, într-o jumătate de an, dacă m-aş pune cu burta pe carte aş vorbi ungureşte acceptabil. Ca mine pot proceda foarte mulţi români ardeleni, poate chiar toţi cei 8-10 milioane.
Bun, pasul trei. Îndeplinim condiţiile, obţinem cu toţii cetăţenia Ungariei. Nu vom avea drept de vot, dar asta se poate rezolva în timp.
A, nu v-am spus. Dezideratele noastre se întind pe o perioadă de 20, poate 30 de ani, şi nu vom face decât să aplicăm politica paşilor mărunţi şi să dăm dovadă de pragmatism, apelând, la nevoie, la instituţiile europene. Doar suntem în UE, nu?

Şi când vom avea toţi românii ardeleni cetăţenia Ungariei ne facem o uniune culturală, căreia să îi zică Uniunea Democrată a Românilor Maghiari (UDRM). Şi vom face presiuni pentru a obţine dreptul de vot în Ungaria şi dreptul de a alege şi a fi aleşi, vom cere UE să nu mai fim discriminaţi ca parte a marii naţiuni maghiare unde, nu-i aşa, nu pot exista cetăţeni de rangul unu şi cetăţeni de rangul doi.

După ce vom putea vota, noi, cei 8-10 milioane de români ardeleni, vom participa la alegerile din Ungaria unde avem şanse să contribuim la stabilitatea ţării şi să susţinem o guvernare, oricare ar fi ea. Cu anumite costuri pentru partenerii noştri, evident. Astfel, vom cere modificarea Legii Educaţiei din Ungaria, pentru a avea dreptul, minoritari fiind, de a învăţa în limba maternă, româna, la toate nivelele, de la grădiniţă, la universitate. Vom susţine modificarea legilor Ungariei pentru a avea dreptul la inscripţii bilingve în localităţile unde vom locui, pentru că vom putea locui în ţara vecină şi să avem o casă în România şi una în Ungaria, dar şi dreptul de a folosi limba maternă în administraţia ungurească. Vom avea voie să edităm cărţi şi reviste în limba română, subvenţionate de stat, dreptul la păstrarea culturii şi a frumoaselor noastre tradiţii româneşti.
Fiind o uniune culturală care are în spate dezideratele şi năzuinţele comunităţii româneşti minoritare vom da dovadă de unitate, vom vota în bloc, cu mic cu mare, astfel încât să putem ajunge chiar să guvernăm singuri prin intermediul UDRM şi să formăm o majoritate confortabilă în Parlamentul de la Budapesta. Aceasta în condiţiile în care partidele ungureşti vor fi mai multe, iar voturile băştinaşilor se vor disipa. Vom fi mulţi şi din ce în ce mai puternici.

După preluarea puterii în Parlament vom numi Guvernul, condus, poate de un prim-ministru care ar putea fi un al doilea Matei Corvin, şi vom emite o hotărâre prin care steagul Budapestei să devină steagul naţional al Ungariei. Nu este nimic jignitor şi care ungur se va opune ca drapelul Capitalei lui – în culorile roşu, galben şi albastru, poate nu ştiaţi acest amănunt, să devină al statului?

Astfel, şi numai astfel, vom putea realiza dezideratul unei Românii Mici la vest de Tisa.

Fraţi români ardeleni, cereţi cetăţenia Ungariei! Votaţi UDRM!

Román erdely testvérek, kér Magyarország állampolgárság! Szavazás MRDSZ!
Articol scris de Vasile Măgrădean pe http://magradean.wordpress.com

Un comentariu:

  1. Draga mea Doamna T, sper ca esti bine. Intrucat se pare ca profilul tau nu mai exista pe FB, te invit aici la Salonul de Infrumusetare Interioara ''Frumusete dincolo de make-up'', 3 decembrie sau 10 decembrie. Detalii aici: http://www.minunemica.ro/2011/11/22/frumusete-dincolo-de-make-up-cu-tine-despre-tine-pentru-tine/
    Te imbratisez cu drag,
    Mona

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...